Jangan Baca Novel Ini

Jangan Baca Novel Ini Kalau asyik baca novel cinta saja pun kadang kadang bosan jugak kan Try novel ini Tapi jangan baca seorang diri Make sure ada teman Sebab ada kemungkinan anda akan berasa aneh Juga berhalusinasi benda

  • Title: Jangan Baca Novel Ini
  • Author: Ismi Fa Ismail
  • ISBN: 9789671019238
  • Page: 217
  • Format: Paperback
  • Kalau asyik baca novel cinta saja pun kadang kadang bosan jugak kan Try novel ini.Tapi jangan baca seorang diri Make sure ada teman Sebab ada kemungkinan anda akan berasa aneh Juga berhalusinasi benda yang bukan bukan Novel ini bukan untuk mereka yang lemah semnagat Tapi untuk mereka yang nak menjana minda dan menguatkan jantung, sebab semakin jauh membaca otak ada aKalau asyik baca novel cinta saja pun kadang kadang bosan jugak kan Try novel ini.Tapi jangan baca seorang diri Make sure ada teman Sebab ada kemungkinan anda akan berasa aneh Juga berhalusinasi benda yang bukan bukan Novel ini bukan untuk mereka yang lemah semnagat Tapi untuk mereka yang nak menjana minda dan menguatkan jantung, sebab semakin jauh membaca otak ada akan semakin ligat berputar dan jantung anda akan semakin kuat berdebar debar Tak percaya cubalah

    One thought on “Jangan Baca Novel Ini”

    1. Jangan Baca Novel Ini (JBNI) tulisan Ismi Fa Ismail ini merupakan sebuah novel yang bertema/bergenrekan sesuatu yang unik kepada penulis ini. Tidak dinafikan,saya masih belum membaca kesemua novel-novel tulisannya sebelum ini. Namun,novel ini merupakan antara percubaan penulis menulis sesuatu yang di luar dari genre cinta. Berikut merupakan sinopsis ringkas saya mengenai novel JBNI ini:Dalam perjalanan ke kampungnya,Munir terperasan seorang budak lelaki yang duduk berseorangan di halaman rumah y [...]

    2. Novel berkulit hitam dan bertulisan merah ini memang menarik perhatian aku. Dari awal tahun teringin nak baca. Dapat juga baca buku ni akhirnya. Kisah tentang Munir yang membawa balik seorang budak lelaki yang bernama Adib. Pada mulanya, aku juga konfius kalau-kalau Adib tu hantu ke apa. Haha. Adib selalu memegang dan membaca sebuah novel berkulit hitam yang sudah buruk dan juga lusuh. Seperti sebuah novel lama. Munir yang lama memerhatikan buku tersebut akhirnya meminta novel itu daripada tanga [...]

    3. Jangan Baca Novel Ini (JBNI) mengisahkan tentang seorang pegawai polis bernama Munir yang dalam perjalanan pulang ke kampungnya bila mana dia bertemu dengan seorang budak lelaki berusia tujuh tahun, Adib yang ditinggalkan di sebuah rumah usang. Dia kemudian membawa Adib pulang bersamanya dan selepas itu kehidupannya mula terganggu dengan perkara-perkara aneh yang tidak waras.Semuanya kerana sebuah novel berkulit hitam tidak bertajuk milik Adib yang dibaca Munir. Novel lama yang mengumpul cerpen- [...]

    4. Tajuk dan sinopis di kulit buku buat aku teruja nak baca. Ya, asyik baca novel cinta memang bosan juga *wink*Pada mulanya aku fikirkan ia kompilasi cerita-cerita seram tetapi bukan. Ia sebenarnya satu kesinambungan. Cuma penulis bijak memanipulasikan ceritanya. Dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu:-Cerita 1 – KacukCerita 2 – TerapungCerita 3 – RamalanCerita 4 – TumpangCerita 5 – TelefonCerita 6 – Bunga KematianCerita Akhir – Batik Sentung BiruDan setiap cerita itu sebenarnya [...]

    5. Ya Allah serius aku fikir aku tidak akan ditakutkan oleh cerita dalam buku. Buku ini mengubah persepsi aku seterusnya menjadikan aku seorang yang agak penakut (maklumlah iman tidak berapa kuat). Tidak sabar untuk membaca novel kedua dan ketiga bagi siri ini.

    6. Permulaan yang baik, interesting. Build up pun bagus, makin lama, makin teruja kita baca. Semakin sukaDah syiok-syiok membaca, sekali ending dia.hahu aje? Anti-klimaks

    7. pertama sekali bila pandang buku ni saya suka pada cover nya. agak unik dari buku-buku yang lain. jalan ceritanya pun tak kurang hebat. saya hanya memperuntukkan masa selama dua jam untuk membaca keseluran cerita didalam novel ini. ceritanya buatkan kita tidak mahu berhenti membaca. apabila berhenti perasaan ingin tahu terus dtg menerpa. buat penulis tahniah saya ucapkan. akan tetapi saya kurang suka dengan font yg digunakan didalam novel ini.

    8. Rupanya larangan 'jangan baca novel ni' bukanlah sejenis larangan yang sebenar.Ini buku seram kedua saya baca selepas buku Tamar Jalis pada tahun 1993 (padahal saya pernah baca #CeritaSeram tulisan Jarr Najmuddean tapi tak pula saya kata itu buku seram. Entah kenapa).Saya baca buku ini bukan untuk menguji keberanian saya terhadap cerita seram. Saya cuma ambil di rak dan baca.Ada gaya! Tu saja ulasan saya.

    9. seram jugaklah. sebab aku baca dalam pukul 2 pagi. dan aku seorang diri. dan tetiba adik aku mengigau. dan ada jugaklah part yang boleh buat aku rasa nak campak je buku ni jauh2. err. not bad. aku boleh bagi dalam 3.5 tapi aku tak suka dia punya fontcam buku kanak2 pun ada membuatkan aku menurunkan bintang kepada 3.

    10. Dah sah sy mmg suka baca buku seram. Ambil masa sehari dan beberapa jam saja untuk habiskan. Not badg agak terpengaruh sikit penulis berjaya mempengaruhi pembaca yg buku ini seumpama sumpahan. Tahniah pada penulis :)

    11. novel ni bagi i seram tu nak kata seram sangat tak juga,tapi agak uniklah dgn cerita diasah nak reviewlah,tapi i sukagi yg minat genre lain dr cinta,boleh baca ni.darjah ketakutan setiap orang berbeza.tapi rasanyai kisah cerita dalam sebuah cerita. best! baca pulatanpa tajuk.

    12. Gila lama beli. Baru ada masa nak baca. Nasib baik tak tebal. Baca petang, skrg dah habis. Tq cik writer sebab buat saya tak letak novel ni. Lama dah tak rasa seronok mcm ni ketika membaca. Tahniah! Idea yg sgt best.

    13. the same with any good suspense bookt horror as horrorry different. simple way of storytelling. jargon to impress BUT you cannot stop once u started readingJANGAN BACA NOVEL NI Trilogy– B0X SETTerbitan IFI EnterprisePenulis: Ismi Fa IsmailGenre: Seram ThrillerSaya menemukan novel Jangan Baca Buku Ni sewaktu sesi bertemu pembaca penulis penulis fixi di Universiti Utara Malaysia. Pihak penganjur yang berbesar hati memperkenalkan buku pertama saya Perjalanan pada para pelajar UUM mengatakan saya [...]

    14. As Salam.Saya baru beli buku ni di pesta buku hari tu. :)This is a great book! Already recommended it for my friend. Memang best! Cerita ni tentang misteri sebuah buku hitam yang dibaca oleh seorang budak lelaki bernama Adib. Selainnya tak payahlah cerita kot.By the way, dah lama cari buku yang macam ni. Suspens dan mendebarkan! Memang tak baca sorang-sorang sebab terlalu feeling cerita ni. Baca depan kawan pun boleh seram. HeheheBelilah buku ni! Tak rugi pun. Wonder if Ismi Fa Ismail ever sent [...]

    15. Pertama, aku tertarik dengan buku ni sebab tajuk dia. Then, bila aku dah baca aku tak nafikan yang aku tak berapa nak hadam apa yang penulis ni cuba sampaikan. Aku tertanya-tanya ni buku cerita seram atau mainan psikologi? Tapi aku puji hasil kerja penulis ni sebab imaginasi yang dia cuba sampaikan hampir sampai ke realiti. Buku ni juga akan buat kau terfikir dan terus terfikir apa yang akan berlaku seterusnya.

    16. I can feel the chill and goosebumps from the start! Do as it says: Do Not Read This Novel (title) - if you cannot be alone at home, or in the dark. And, you should not read this book when you are stress. The novel is kinda "heavy" once you read it. And it definitely makes you feel the urge to read the sequels. Be sure to buy all 3 novels before you start to read it. Hahaha.

    17. Jalan cerita yang menarik. Persoalan yang logik ada di situ bila kalian baca di bab-bab yang terakhir. Tahniah, satu buku yang berjaya bagi aku.

    18. segala cerita yang ada dalam buku ni, langsung tak dapat diterima akal. tak logik langsung. tapi buat kita nk teruskan membaca sebab ada persoalan yang kita nak cari jawapan. betul kata penulis. jangan baca novel ini. sebab kita akan jadi ketagih dan kita akan berkhayal bila buku ini ditutup.

    19. JANGAN BACA BUKU INI - Ismi Fa IsmailBaru dpt novel, sdgkn sambungan nya dh lama sy beli, termasuklh novel ketiga2 seruan. Cukup menarik gaya penyampaian, bermula dr Munir si polis yg bertemu dgn Adib semasa dlm perjlnan pulang ke kg, ditambah dgn perkara2 pelik yg dihadapi oleh Munir setelah bertemu Adib. Lg bertmbh pelik apabila Munir membaca novel tulisan tgn yg sentiasa dibaca oleh Adib. Apa x pelik klu segala cerita dlm novel tu berkaitan dgn org yg dikenali Munir n perkara dlm novel tu ben [...]

    20. Setelah sekian lama tidak membaca novel bergenre seram, saye rasa novel ni bolehlah. Idea bagus cuma mungkin perlu diolahkan dengan lebih baik. Saye jangkakan novel ni amatlah seram (mengikut tahap keseraman saye) disebabkan tajuk dan warnanya yang lain daripada yang lain. Tapi bolehlah~Munir ialah watak utama di dalam novel ini. Seorang anggota polis yang tidak mempercayai kewujudan ilmu ghaib. Di pengakhiran, watak utama bertukar. Harus membaca novel yang kedua sebab ada kesinambungan pada cer [...]

    21. Okay, so. It has been a while since I last read a Malay novel. I bought this book because I was fixated with the overwhelming responses of Fixi books on Instagram and one the, the Fixi books guys opened a booth at my campus and I bought 3 books from them.This book wasn't the first I 3 that I bought. I bought this from a bookstore near my campus and they were having 20% off novels so I decided to grab few more of these Fixi books.But after monthssssssssssssss only that I started reading them. --- [...]

    22. Buku ni buku pertama dr trilogi jbnn. First of all buku ni best, especially to those yg suke cite2 fiksyen, horror, mystery and thriller. klau korg suke baca cite tamarjalis siri bercakap dgn jin tu, jbnn is the best for u.Sinopsis utk buku ni, cite psl hero nama munir, yg odw blk kg waktu mlm, tjumpa sorg bdk bernama adib tmenung kat sebuah rumah usang. Since xde sape2 dgn bdk tu so tpaksa munir bwk blk demi keselamatan adib. Sepanjang jagaannya, munir tnmpk sebuah buku yg sentiasa bersama adib [...]

    23. I have a high expectation bila baca buku neh but turns out, banyak pekara yang buat aku a bit disappointed as a reader. Dont get me wrong, aku tak membenci buku ini tapi overall, buku neh still ada flaws dia yang tersangat lah obvious. Pekara yang aku tak suka.1. Overall cerita; 80% are predictable. Aku bukan lah expert mana tapi some of the stories aku boleh agak arah tuju penulis nak tulis. Mungkin antara sifat INTJness dalam diri yang suka menganggak tapi aku yakin stories yang ada aku pernah [...]

    24. Mula2 nampak buku ni masa member update beli buku ni,,then nampak kat kedai buku 1 malaysia kat UTC Kuala Lumpur.ah aku nampak utk kali ke 3 akhirnya ku beli jua pada sapa2 yg suka genre seram2 naik bulu tengkukram2 sikit2 kau toleh kiri kananh bacalah buku ni ekram dia tak terus datang pada kau yang membacaumpama kau makan samballa2 masuk mulut memang kau leh kunyah macam sedap sangat nilepa 5minit kau mesti terasa kepedasannya.nyerap perlahan2 sampai kau asyik meliar cari air nak minumhahtulah [...]

    25. JANGAN BACA NOVEL NI BY ISMI FA ISMAIL. Dah berapa kali angkat dan letak. Angkat dan letak. Akhirnya baca jugak.Penceritaan yang pada saya amat menarik. Lain dari novel2 lain. Langkah berani penulis untuk menampilkan kelainan. Mungkin boleh dijadikan contoh oleh penulis-penulis baru.Seperti yang dikatakan penulis - disturbing. Yang paling menggangu pada saya adalah Terapung. Walaupun tiada unsur seram/hantu tapi cerita itu amat mengganggu perasaan saya. Mengerikan.Cerita yang paling seram pada s [...]

    26. Mungkin aku tertarik dgn buku ni sebab tajuk dia hahaha tak matang.Ada satu kekurangan dalam gaya penceritaan Ismi Fa Ismail ni yang buat aku rasa mcm ughh sepanjang panjang bacaan aku. Lack of depth maybe? Tapi sebenarnya bagi aku buku ni unik. Gaya dia mcm cerpen pendek-unrelated to each other-tapi dia punya plot twist weh antara yg terbaik aku baca. Tema dia seram dan misteri, bagi aku ada yg berjaya buat bulu roma aku yg panjang ni tegak 2 cm. Ada jugak yg buat bulu roma aku masuk balik seba [...]

    27. baca novel ni myebabkan prsn sy kalut dan seram. sy cuba baca novel ni seorg diri di dlm bilik kosong. sbb nk thu apa kelebihan novel ni. biasalah darah remaja slalu ingin mencuba ssuatu. slps selesai mbaca novel ni sy gelak sendiri. cuba la baca novel ni mmg menarik prsn ingin tahu bertmbh kuat apabila mlihat cover novel yg hitam merah je. langsung takde seri :P terus terang sy kata kn sy mmg tak suka benda2 yg seram. tp bila baca novel ni smakin lama smkin ingin mengetahui apa disebalik cerita [...]

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *