Sepuloh Nama

Sepuloh Nama Ia sebuah kisah yang mengingatkan saya pada dosa silam saya Menyedarkan saya bahawa dalam warasnya akal seseorang ada gila yang tersembunyi Gila yang cukup buat saya hidup dalam keadaan tanda tanya d

  • Title: Sepuloh Nama
  • Author: Sahidzan Salleh
  • ISBN: 9789671158562
  • Page: 217
  • Format: Paperback
  • Ia sebuah kisah yang mengingatkan saya pada dosa silam saya Menyedarkan saya bahawa dalam warasnya akal seseorang, ada gila yang tersembunyi Gila yang cukup buat saya hidup dalam keadaan tanda tanya dan penuh penyesalan Mengapa saya bertindak sebegitu Manusia lagi kah saya ini Soalan soalan itu tak akan dapat saya jawab walaupun nyawa saya sendiri sudah melayang Ia sebuah kisah yang mengingatkan saya pada dosa silam saya Menyedarkan saya bahawa dalam warasnya akal seseorang, ada gila yang tersembunyi Gila yang cukup buat saya hidup dalam keadaan tanda tanya dan penuh penyesalan Mengapa saya bertindak sebegitu Manusia lagi kah saya ini Soalan soalan itu tak akan dapat saya jawab walaupun nyawa saya sendiri sudah melayang.

    One thought on “Sepuloh Nama”

    1. Jadi sebab itu ia perlu 'sepuloh' dan bukan 'sepuluh'. Aku suka Al yang misterius, dan Vong yang setia-- kita perlu sidekick seperti Vong untuk hal-hal begini. Juga Burn untuk segala yang telah berlaku. Kerana sebuah manuskrip jalan ceritanya jadi begitu. Fairly enough suspense and thrill. Scrabble part was my favorite, with Chuck P. especially. Watak-watak sampingan yang datang dan pergi, memori lama yang kekal ke 200x. Balas dendam atau jiwa-jiwa yang terluka, atau mungkin cumalah cerita rekaa [...]

    2. Terbaik ! Macam biasa lah, lepas Kolonial Mimpi mmg aku tunggu penulisan mamat Sahidzan ni. Tulis ada taruk dadah gamaknya, addicted aku nk baca tulisan dia. Jalan cerita tak bosan langsung. The last part pasal detektif tu dah figure out pasal Alep Housman adalah Sepuloh Nama, terus aku teringat Harry Potter series. Ala-ala gitteww, haaa. Tom Marvolo Riddle aka Lord Voldermort. Cerdik ah Sahidzan ni, kreatif. Kalau buku Kolonial Mimpi dulu aku berkeras harap filem ni diadaptasi, kali ni untuk Se [...]

    3. Sa-orang penulis sentiasa bersaing dengan dirinya sendiri, begitu juga dengan saudara sahidzan, ia cuba bersaing dengan dirinya sendiri untuk menjadi lebih dari buku pertamanya, kolonial mimpi. Aku menyukai sesuatu cerita yang plotnya sebegini, ada bahagian santai dan ada juga bahagian sisi gelapnya, ada juga twist plotnya; 'O' di dalam 'O' kata Uli yang berkerja di Nine-E sambil menghembuskan asap rokok. Tiada unsur kemenangan ataupun kekalahan di akhir cerita walaupun penceritaannya lebih kepa [...]

    4. Done. ini antara buku lejen press yang boleh masuk jiwa. penulis memang bijak susun idea untuk mengelirukan pembaca, walaupun ada bahagian yg boleh saya teka alep ni pembunuh, tapi saya ttp teruja untuk tahu sampai sudah.Kisah begini agak sukar juga utk ditulis dan kena berhati2. Menarik!

    5. Rating sebenar: 4.4/5Aku baca apa ini? Suspen yang sangat dahsyat, sampai tak senang duduk dan terfikir fikir.Review penuh nanti.

    6. "Kisah Dosa Tersembunyi Dalam Manusia Itu Sendiri"dan"Dalam warasnya akal seseorang, ada gila yang tersembunyi"Ternyata ayat2 ini kerap kali bermain di fikiran semasa aku membaca dan sekaligus menghayati karya yg bisa menggugat ketahanan mental akudahannya aku skip mkn tgh kerna semangat yg ada di dlm diri ini tidak mampu berhenti utk menghabiskan bacaan karya ini sehingga ke penamatnya biarpun aku dh dpt agak siapa pembunuhnya. Kisah pembunuhan bersiri yg mengaitkan dgn trademark serial killer [...]

    7. sebuah novel bertemakan thriller dan pembunuhan bersiri yang saya suka :) walaupun dari awal lagi memang dah tahu siapa yang punya angkara, tapi jalan cerita yang sangat menarik dan mengelirukan sentiasa mengujakan saya untuk terus membaca :)teknik menghembus asap rokok O di dalam O tu memang la sesuatu :P

    8. Ini triller yang berbeza. Pastinya! Kerana penulis sepertinya tidak punya tujuan untuk membuat pembaca terteka-teki tentang gerangan sebenar si pembunuh bersiri/si pelaku/si peng-aksi bergelar Sepuloh Nama itu. Jawapan untuk misteri 'klise' itu sudah diberi jawapan tidak berapa lama dari buku ini bermula. Ini satu kelainan yang menghairankan hamba pada mulanya. Kehairanan yang hamba agak telah memaku roh membaca dalam diri hamba sehingga berjaya mendarat di muka surat TAMAT dalam masa beberapa j [...]

    9. aku dah janj nak bagi 5 bintang jadi aku tunaikan kat sini.Pada hemat saya,tidak keterlaluan jika saya bilang saudara Sahidzan Salleh ni adalah Agatha Christie versi malaysia.Kerana apa saya bilang begitu? Kerana beliau pintar dalam mencandu pemikiran pembaca meski ini kali pertama saya membaca tulisan beliau.Jarang sekali saya rasa ayat demi ayat berjaya merogol pemikiran saya .'Sepuloh Nama' naik dan turun dan bayangan sudah diberi sejelas jelasnya di sepuluh muka terawal tapi tetap saya ketag [...]

    10. Dalam warasnya akal seseorang ada gila yang tersembunyiSebuah lagi karya Sahidzan Salleh yg bg aku tidak mengecewakan selepas Kolonial Mimpiwalau berbeza genre dan tema nyatapi padu dan isi cerita beliau mmg mantapuntuk buku ni.rtemakan misteri pembunuhan bersiri dan thrillerg jd kegemaran aku. mmg teruja untuk habiskan kisah dieokwalaupun bygn siapa pembunuh bersiri tu dah ade di awal2 n tgh2 buku misteri tu xdpt diselesaikan sang detektif dsbbkn detektif ni terlalu sarat dgn mslh diehaha.tiap [...]

    11. Adakah sebab aku baca berenti berenti dan tidak fokus? Atau sebab sistem inaginasi aku tumpul. Sampai Tamat pun aku masih xdapat kaitkan apa itu "sepuloh nama". Kecuali "sepuloh nama" tu dari "alep housman". Aku ingat kan sepuloh nama ni macam sepuluh orang yang dibunuh Lebih kurang gitu lahPlot cerita bagus Tapi bila dah sampai tamat tu perasaan tu macamLor, macam ni je

    12. Cerita ni adakalanya mengelirukan. Kisah pembunuhan bersiri yang dari awal dah dapat agak siapa pembunuhnya. Pengakhiran yang agak tragik.rik

    13. This book is beyond imagination thumb up to author!!! Alep Housman sgt unik Setiap manusia ade dosa silam yang tersembunyi

    14. Saya sudah baca Delirium dan Kolonial Mimpi . Dan Sepuloh Nama ini bagi saya, karya TERBAIK Sahidzan Salleh! cuma jadinya Chuck P itu siapa? kenapa wataknya dibiarkan tergantung?

    15. Jalan cerita menarik. Walaupun dah tahu siapa pembunuhnya, masih terus membuatkan pembaca terus membaca. Cuma yang merencatkan pembacaan, penggunaan 'saya' dalam penceritaan agak menggangu. Macam terlalu sopan untuk cerita pembunuhan. Overall worth it la.

    16. Ini buku yang bagus dan mengasyikkan. Saya habiskan buku ini dalam sekali duduk sahaja.Saya sebenarnya agak lupa juga nama para karakter dalam novel ini, disebabkan sudah lama saya menyudahkannya. Kira-kira sebulan lepas. Cuma seorang sahaja karakter yang saya ingat, iaitu Alep Housman. Alep Housman, walaupun seorang karakter yang depressing bagi saya, dia menarik.Secara keseluruhan, perjalanan cerita tak klise dan penuh dengan imaginasi yang liar. Menghiburkan dan mendebarkan. Saya tak akan ber [...]

    17. Buku ini saya anggapi lebih baik dari buku pertama penulis. Dengan plot yang disusun kemas; watak-watak yang disusun kena tepat pada masa, penjiwaan watak yang jelas, penceritaan yang tidak meleret, kisah cinta bersama Anna yang sangat indah penceritaannya (tidak terlalu jiwang atau meleret) membuatkan novel ini antara yang terbaik pernah saya baca.Satu perkara yang membuatkan saya mampu memberi lima bintang untuk naskah ini ialah penambahn perkara-perkara kecil tetapi membawa kepada keseluruhan [...]

    18. sepuloh namaapa tahu, rahsia kepada judul buku ini terungkai dikit demi dikit sehingga ke penghujung muka surat sebelum ke lapik belakangnyangkin disebabkan ini karya pertama tulisan Sahidzan bagiku (aku belum baca Kolonial Mimpi beliau), corak bacaanku pada awalnya agak lambat semata utk adapt dgn tulisan beliau.nyata meneruskan bacaan tidak menjadi sia-sia, watak Alep Housman yg agak psiko berjaya menarik minat aku utk terus 'mengenal' dirinya."Dalam warasnya akal seseorang, pasti ada gilanya [...]

    19. Jalan cerita yang menarik, memang ada unsur-unsur Lord Voldemort / Tom Marvolo Riddle diselitkan dalam buku ni. Kisahnya pembunuh dalam buku ini memang sudah diketahui sejak azali, cumanya nak membuktikan bagaimana dan mengapa pembunuhan itu dilakukan. Pembunuhan dilakukan secara teliti, perfect crime mereka kata, jadi alangkah bestnya kalau perfect crime ini diterangkan di pengakhiran buku ini, kerana, yalah awesome things need to be share. Anyway, buku yang menarik.

    20. Saya suka jalan ceritanya kerana ianya berunsurkan thriller. Susunan jalan cerita juga menarik dan kemas. Tapi saya tak boleh rekomen buku ini kepada kanak-kanak. 3 bintang kerana endingnya saya tidak gemar. Sangat mudah endingnya bagi saya.

    21. Tentang penulis : Dulu selalu baca tulisan di blog beliau. Memang banyak cerita bunuh-bunuh. Tentang Buku : Antara novel serial killer paling best aku pernah baca. Seria Killer ni lazimnya memang orang sakit mental kan?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *