Jangan Benci Cintaku

Jangan Benci Cintaku Perkahwinan mereka bukan atas dasar cinta tetapi cinta boleh datang bila bila masa Bagi Shahrizal tiada sebab untuk dia tidak jatuh cinta pada Rafeeqa tapi bagi Rafeeqa perkahwinan itu satu bebanan

  • Title: Jangan Benci Cintaku
  • Author: Emy Roberto
  • ISBN: 9789671192597
  • Page: 123
  • Format: Paperback
  • Perkahwinan mereka bukan atas dasar cinta tetapi cinta boleh datang bila bila masa Bagi Shahrizal, tiada sebab untuk dia tidak jatuh cinta pada Rafeeqa tapi bagi Rafeeqa, perkahwinan itu satu bebanan Lantas, Sunderland dan sambung belajar menjadi alasan Tak payah pergi boleh tak Kat sini pun boleh sambung belajar Shahrizal A NO is always a NO Shah Itu jawapan hatPerkahwinan mereka bukan atas dasar cinta tetapi cinta boleh datang bila bila masa Bagi Shahrizal, tiada sebab untuk dia tidak jatuh cinta pada Rafeeqa tapi bagi Rafeeqa, perkahwinan itu satu bebanan Lantas, Sunderland dan sambung belajar menjadi alasan Tak payah pergi boleh tak Kat sini pun boleh sambung belajar Shahrizal A NO is always a NO Shah Itu jawapan hati Rafeeqa.Awalnya, Shahrizal masih melayannya dengan baik Namun, segalanya berubah pada tahun terakhir dia di Sunderland Dinginnya Shahrizal buat Rafeeqa mengesyaki sesuatu Saat itu dia mula rasa kehilangan.Kembali dan mahu berubah Dia mahu menjadi isteri yang baik pada lelaki sebaik Shahrizal Tetapi Your instinct was right There is someone else besides you ShahrizalPengakuan Shahrizal buat hati Rafeeqa retak seribu Dia sudah terlewat rupanya Shahrizal sudah ada orang ketiga Tapi, dia tidak mahu mengalah Make him fall for you DamiaYa Dia akan berusaha agar Shahrizal kembali menyintainya Cuma, Husna itu bukan sembarangan wanita Usaha Husna untuk merampas suaminya kadangkala buat Rafeeqa mahu menyerah kalah Fika, you ve lose weight Shahrizal Berat saya masih okey lagi, Shah Rafeeqa Mari, saya peluk ShahrizalJika dah tak cinta, kenapa masih mengambil berat Kalau dah tak sayang, kenapa masih ingin membelai dan dibelai Siapa sebenarnya yang Shahrizal pilih Rafeeqa yang berusaha untuk berubah dan menjadi isteri yang baik Atau Husna yang berusaha untuk merampas dan menguasai semuanya

    One thought on “Jangan Benci Cintaku”

    1. "Ada ayat yang lebih umph lagi daripada tu tak? 'Saya cintakan awak' is too mainstream.""Hmm jangan benci cintaku. Hate me not." [page 499]Nak habis pun ada mainstream hohoho Full review: 20/01/2014Perkahwinan mereka bukan atas dasar cinta tetapi cinta boleh datang bila-bila masa. [potongan ayat di belakang novel]Jauh ke dalam dasar hati, ayat di atas adalah apa yang aku dapat simpulkan setelah menutup novel ini. Bagaimana ya nak gambarkan apa yang aku rasa? Sebagai anak muda yang rasa hal coupl [...]

    2. Jangan Benci CintakuAha ada bungkusan sampai di meja, tengok info pengirim membuat Cik Pah tersenyum lebar. Cerita yang telah diintai diblog penulis ini akhirnya berada dalam versi cetak.Ayuh selak sambungan cerita di bab Rafeeqa keluar dari rumah parent Shahrizal tanpa pamitan sesiapa pun. Fika terluka dengan layanan Nek Pah yang tak berkenan cucunya mengahwini Fika, gadis moden yang tidak sopan dari segi pakaian dan tidak cekap didapur. Shah pula meninggalkan dia terkontang kanting dirumah mer [...]

    3. Yay, berjaya tutup buku dengan rasa puas hati. :D 18-01-2014 Rafeeqa Huda (Rafeeqa) terpaksa berkahwin dengan Shahrizal Hayrat (Shahrizal), calon pilihan keluarganya ketika usianya masih muda dan mentah. Dan oleh sebab itu, bila dapat peluang melanjutkan pelajarannya ke luar negara (Sunderland), Rafeeqa tak berfikir panjang untuk menerima tawaran tersebut. Muda lagi, haruslah masih nak enjoy kan? Walaupun Shahrizal berat hati, namun terpaksa juga dilepaskan isterinya pergi setelah Rafeeqa berker [...]

    4. Naskah untuk dilepaskan; RM14.00. Pm je. Sukarnya untuk merensasi naskah ini tanpa membandingkan dengan yg pertama. Mungkin sesukar penulis yg memilih 2 penerbit untuk menerbitkan naskahnya dalam tempoh yg dekat ruangnya.(for me).YANG LEBIH.i) 'Kekuatan' rasa pelaku2 naskah ini lebih menyerlah jika dibandingkan dengan naskah pertama. Jiwa Fika dan Shah ditumpukan sepenuhnya. Mainan jiwa mereka2 itu diselam hingga ke dasar paling dalam. Penulis mewajarkan tindakan Shah yg curang dengan isterinya [...]

    5. Bestlah juga cerita ni,walaupun awal2 tu rasa geram ya amat,kejutan dihujung itu bukan Sharizal je yg tertipu diriku pun sama. Sedih je rasanya kesian dekat Rafeeqa, mana lah nak cari orang innocent mcm Rafeeqa zaman skang ni tp itu yg menjadi kekuatan cerita. Suka dan sgt suka.

    6. Announcement before review: N nak jual buku ni for RM12. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :) Another fantastic one by Emy Roberto! N rasa Emy Roberto ialah seorang penulis muda berbakat yang dapat make things feel so effortless. N suka sangat dengan watak Rafeeqa. Dia seorang yang sangatlah diva (tapi tak sediva Iris Firman Nur) tapi berhati baik dan polos. Biarlah dia dikecewakan, tapi jangan kekecewaan itu ditunjukkan! Apa-apa pun maintain coolTahu suami main kayu tiga, masih lagi cuba [...]

    7. Buku pertama karya Emy Roberto yg saya baca walau sebenarnya Mama Mia Syaza saya beli dah lama tetapi masih pending lagi Cerita mengisahkan Fiqa yg meninggalkan Syah untuk sambung belajar dan saat dia kembali, hati Shah sudah dimiliki insan lain. Enggan mengalah, Fika minta diberi peluang selagi talak belum terlafaz dari Shah. Pelbagai halangan wujud antara mereka disebabkan keegoan masing2. Namun mampukah ikatan mereka bertahan andai ada pihak yg bertekad menghancurkan?Saya bagi 4 bintang dan s [...]

    8. selepas bertahun dijadikan pekasamharini baru start baca novel nihahakomeng menyesal x baca awal2.g x boleh berhenti baca.m2 rasa.ram.dih.cewa.mbira.ram sgt2 kat shahb baik Fika cool jexde nk jd tipikal womannk serang2 perempuan yg nk rampas suami dia.en rasa nk tepok2 tgn bila Shah sedar yg si Husna tu mmg x gunab la Shah ni sweet n cpt sedar yg dia lebih cinta kat isterinya dari si Husna tu satu yg x puasapa yg jadi kat Husna ye? nak tau jugak keadaan dia. writer x cerita pulak sampai lasthihi [...]

    9. Best cerita niRafeeqa yg kuat semangat apabila suami ada yang lainDia berusaha gigih untuk tawan balik suami dia* Malas nak review lagi dah sebab boleh baca kat review Hajar heheSebab apa yang Hajar review tu sama apa yang saya rasa bila baca buku niTAHNIAH Emy Roberto untuk buku terbaru niHarap lepas ni Emy buat cerita Uncle Sawi la pulaKesian Uncle Sawi, dua cerita dah dia tetap singleNak juga UncLE Sawi ada teman :)

    10. so lovely i like rafeeqahidup lebih simple.dah dan tidak menyesak kepala nakyang pasti hidup glamore dan vouge tapi hati tak busuk cam husna hehehe "emo tetiba"

    11. Wow! Kagum! Serius, tak sangka seorang penulis bukan Melayu mampu menulis kisah ni. Penuh emosi. Banyak kali jugak air mata mengalir. Betapa kuatnya emosi dan perasaan Fika menghadap Shah yang masa tu main chopstick dengan Husna. Teringin jugak nak tahu apa jadi kat Husna. Moga tak muncul lagilah dahNi karya ketiga penulis yang I baca. And, I love it! Kudos to the writer!

    12. Rafeeqa – Salahkah aku andai ini jalan yang aku pilih? Hidup ini hanya sekali lalu aku ingin menjadikan diriku yang terbaik. Aku tahu engkau terlalu berat dengan perpisahan ini kerana kehidupan berdua antara kita baru saja bermula. Tapi padaku, peluang yang ada tidak akan aku persiakan dan padaku, kejauhan ini seakan menguji adakah kesetiaan itu terus ada diantara kita.Dan kini, aku kembali. Untuk terus setia disisimu seperti yang kita idamkan. Dan, aku sedang belajar untuk kembali hidup berdu [...]

    13. selesai sudah buku emy roberto JBCcerita yg seronok dibaca dan ada kalanya akan membuat kita sayu dan ada kalanya akan buat kita sakit hati.h shah & refeeqa berkahwin kerana pilihan keluarga tapi tak cliche cam cerita2 lain ye kalau kawen paksa tdo bilik lain2 diaorng ni ok je hahahaa tapi mengambil masa untuk mencari keserasian mencari masa untuk merasa cinta, dan rindu5 tahun rafeeqa melanjutkan pelajaran meninggalkan shah di bumi malaysia cukup menyedarkan siapa shah di hati rafeeqa bukan [...]

    14. Curang - memang pantang!Sendiri cari penyakit. Bila muncul masalah, baru nak menyesal. Masa tu dah tak guna, wahai encik suami curang.Sedikit terkilan sebab Nek Pah still tak boleh terima Rafeeqa. Sedikit tak puas hati bila cerita Husna habis begitu je. Setakat hilangkan diri. Like WHAT? Kalaulah Husna ni memang wujud, yuni dah nampak besar kecil je dari awal. Ayat pertama yuni akan cakap adalah bodoh. Why? Dia punya plan untuk musnahkan masjid orang memang dah baik. Tak dapat cara kasar, dia gu [...]

    15. Tak perlu ragu-ragu bagi bintang. Jalan cerita biasa tapi penyampaian yang santai dan memikat. Watak Rafeeqa dan Shahrizal dipotretkan dengan begitu baik. Penulis ini macam 'memukau' saya untuk terus membaca biarpun bab-bab awal sudah buat saya bermain dengan emosi. Emo dengan watak Husna. Emo dengan sikap Shahrizal. Mujurlah Rafeeqa yang 'diva' tu tahu nak kawal perasaan. Bila sedih pun, setakat menangis sendiri dan tidak mengamuk macam orang tak ada akal. Buku yang berbaloi untuk dibaca.

    16. Setelah berkepit selama 2 minggu akhirnya dpt juga dihabiskan buku ni. Citer ni berkisar ttg husband & wife yg disatukan diatas kehendak parents memasing. Si Rafeeqa ni masih x brp ble timer hubby dia so dia sbg belajar kat obersi. Lama gak le dlm 5 tahun kot. So si hubby ni adale dok pi melawat dia. Tp bila si Rafeeqa ditahun akhir si Shah dah x mari visit. Rupa2nya si hubby dah ada org lain yg lebih memahami si dia kononnya le. Si Shah ni cakap dia nak kahwin dgn Husna tp dia x decide nak [...]

    17. Masa membaca buku ani i can feel the heartache so much! ;'''( Mengkisahkan tenting arranged marriage between Rafeeqa and Shahrizal. Rafeeqa being the young ambitious and stubborn lady object berabis lah and decide to go away from the marriage by studying abroad leaving Shah. Well its nice that even arranged marriage shah ani try to love rafeeqa but rafeeqa ani buat der saja UNTIL, shah stop visiting, texting and contacting rafeeqa d luar negeri that made rafeeqa realize what she's missing. She a [...]

    18. Jangan Benci Cintaku by Emy RobertoShahrizal dan Rafeeqa berkahwin kerana dipaksa. Mereka dijodohkan oleh keluarga ketika Fika masih berumur 18 tahun.Fika memilih untuk sambung Bachelor Degree di Sunderland. Salah satu cara untuk mengelak daripada Shah.Setelah lima tahun berlalu, Fika kembali. Apa yang berlaku, Shah telah berubah dan ada orang ketiga antara mereka. Perubahan Shah telah disedari oleh Fika tetapi Fika kan diva, dia buat derk jelah. Dalam hati, merana.Tinggal sebumbung dngan isteri [...]

    19. Though I may like the story seems lack of the x-factor.Saya tak suka penggunaan bahasa pasar urban pada ayat tak kena gaya yang banyak sehinggakan ia mencantas mood membaca. Katakan, untuk kebelakangan ini, saya bertukar menjadi selektif terhadap ciri yang saya mahu pada pembacaan. Anda perlu melihat ulasan orang lain untuk menguatkan alasan membacanya. Saya belum putus harap pada Emy Roberto lagi. Next time baca mama mia shaza :)Keep up!

    20. Cerita ni sgt² best sebenarnya. Sy mmg dah suka waktu baca versi mininovel kat blog lg. Kisah Shah & Fika yg kawen ikut aturan keluarga. Pd mulanya Fika x suka & layan Shah acuh x acuh saja. Shah pulak bila dah jemu layanan si Fika, boleh pulak tertarik dgn Husna. Wpun Fika mcm tu, tp dia ttp jalankan tanggungjawab zahir batin. Kemudian masing² dah sedar kesilapan & nk perbetulkan keadaan. Tp spoil betul bila sampai part Shah yg sanggup tinggalkan Fika sorang² utk 2nd honeymoon do [...]

    21. Hancur rasanya hati tiap kali shah lebihkan husna and tipu fika everytime shah tipu fika, i also hurt you know kalau at the first place, fika tak tau the true situation, maybe tak sakit sangat Tapi kalau dah depan mata, then tiap kali tanya mengelak dengan guna nama azwan or busy kerja, adoi la part fika accident and fika mengamuk dalam kereta, scattered terus hati iols but too bad, iols takde nangis lagi untuk buku hihihi ok to be continue *wink*

    22. Best3x Congrats buat penulis novel ini Emy Roberto. Ur 2nd novel pun awesome sama spt novel pertama. x sabar pulak nk tahu karya seterusnya. hehe

    23. Shah dan Fiqa disatukan atas pilihan keluarga sebaik Fiqa habis SPM dan Shah pula sedang mula membina kerjaya sebagai peguam. Fiqa nekad melanjutkan pelajaran ke luar negara walaupun dipujuk rayu sang suami.[Sejujurnya, saya sendiri pernah melalui usia 18 tahun. Usia memberontak kata mak saya. Hitam kata mak dan abah, putih kata saya. Bukan bermaksud tak matang tapi lebih kepada nak cari diri sendiri.]Shah setia melayan si isteri. Sanggup terbang jauh ke luar negara setiap tahun untuk menemani s [...]

    24. a 2nd book from this writer after MMSher approach is still the samekenapa i feel penulisan Emy mcm terbawa-bawa gaya penulis Rin Ahmad.Saya mmg dah lama jadi silent follower RA dan mmg selalu terserempak dgn komen Emy Roberto dlm blog penulis RA. adakah Emy terikut-ikut secara tak sedar - sebab hasil tulisan Emy yang pertama di blog dulu sgt berlainan. Malah setelah membace arluna aliran cerita dari segi perwatakan Rafeeqa byk menyerupai nina. tapi ini barangkali secara kebetulan je. Malah saya [...]

    25. ehemmem betulkan suara dahuluhemmm sedih sebak.ulah yg ML rasa cerita ni sgt.t.t menyayat hatigaimana si isteri cuba meraih kembali cinta sang suami. ya sebab dia sedar, punca utama adalah dia. dia yang memulakan. tetapi, itu tidak bermakna sang suami boleh senang-senang menduakan dia.ah, lelaki masa sayang, janji tu menggunung. cuba kalau dah jumpa yang lain.dah Husna. ke mana dia menghilang. puaskah hati dia setakat menggoyahkan rumahtangga orang hahahha ML tak puas hati tu. kalau tgk dari mul [...]

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *